Vijf tips voor het maken van een Sociaal Werknemer Portaal dat werkt

1. Maak het sociaal

Noem het Werknemer Portaal 2.0 of Sociaal Werknemer Portaal, maar als je wilt dat je medewerkers inderdaad het portaal gebruiken, moet het ingebouwde sociale kenmerken hebben die het makkelijk en plezierig voor werknemers maken om met elkaar te communiceren en samen te werken aan verschillende projecten.

2. Werknemer self-service is een must

Zoals de naam al zegt, staat self-service in een werknemersportaal je collega’s toe jaarlijks verlof, zakenreizen of verzoeken tot overplaatsing in te dienen, evenals andere diensten aan te vragen, zonder papieren formulieren in te vullen en ze bij Human Resources in te dienen. Een goed self-service werknemersportaal kan de werkdruk op de HR-afdeling voor bijna de helft verminderen.

3. Maak het deel van de werkroutine

Alhoewel werknemersportalen begonnen als een human resources informatiesysteem (HRIS), bevatten de meeste portalen tegenwoordig een breed scala aan instrumenten die bedrijven doorgaans gebruiken – Project Management, samenwerking aan een document, File Sharing, Videoconferenties, Knowledge Management, gedeelde agenda’s en misschien zelfs CRM. Dagelijkse betrokkenheid maakt jouw werknemers bekend met het portaal. En wat vertrouwd is, wordt gebruikt.

4. Maak het toegankelijk

Hoe meer manieren er zijn om het werknemersportaal te bereiken, hoe beter. Het hosten van een werknemersportaal op jouw eigen server of in een cloud, heeft beide zijn voor- en nadelen, maar het beste scenario is wanneer jouw werknemers het portaal kunnen bereiken via hun vertrouwde browser, op hun smartphone en tablet, of als desktop app.

5. Houd je vinger aan de pols

Veel softwareleveranciers voorzien gedetailleerde analyses over portaalgebruik (in Bitrix24 wordt het Bedrijfs Pulse genoemd en is het zelfs beschikbaar in de gratis versie). Het voordeel hiervan is dat je eenvoudig kunt zien welke instrumenten worden gebruikt en welke niet, waardoor het eenvoudig is knelpunten te identificeren, alsmede werknemers die zich langzaam aanpassen en misschien een beetje hulp kunnen gebruiken.
Benieuwd? Maak een gratis Bitrix24 account aan & ervaar het zelf. Geen zin of tijd om er zelf in te duiken? Bel MAKE Interactive en maak een afspraak voor een vrijblijvende demo: 013 – 76 20 150